16 MİLYAR LİRALIK YATIRIM 8 BİN YENİ İSTİHDAM

16 MİLYAR LİRALIK YATIRIM 8 BİN YENİ İSTİHDAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu Gaziantep’te resmi açılışını gerçekleştirdiği 70 yeni fabrika, 16 milyar liralık toplam yatırım ile hayata geçti. Yaklaşık 8 bin kişiye iş imkanı sağlayan yatırımlara devlet de önemli teşvikler verdi. Gaziantepli sanayiciler, yaptıkları yatırımları anlattı, özel sektöre verilen desteğe teşekkür etti.

Empera Halı Mali İşler Direktörü İsmail Tekbaş, 1 milyar 150 milyon TL civarında yatırım yaptıkları ve 650 yeni istihdam sağladıkların belirterek “Yatırımı yaparken yüzde 35 devletin sağladığı uzun vadeli ivme kredisinden faydalandık. İstihdam kredisinden faydalandık. Burada doğrudan yatırım yapmamız noktasında devletin çok ciddi bize katkısı oldu.” dedi.

Alka Valentis Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaplan, halı ve polyester alanında 1 milyar 300 milyon TL’lik bir yatırım yaptıklarını ifade ederek “Toplam 550 kişiye istihdam sağlıyoruz. Tabii biz devletten sürekli olaraktan farklı farklı bölümlerden teşvikler alıyoruz. Bu yatırımları yaparken devleti yanımızda hissediyoruz.” diye konuştu.

FABRİKALARI SAYMAYA KALKTILAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep İstasyon Meydanı’nda düzenlenen “Gaziray, Büyükşehir Yatırımları, 70 Fabrika ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni”ne katıldı. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’in önemli bir sanayi ve ticaret şehri olduğunu söyledi. 2 yıl önce de Gaziantep’te 300 fabrikanın resmi açılışını yaptığını hatırlatan Erdoğan, “Bu fabrikaların açıldığına inanmayan muhalefet Gaziantep’e gelerek fabrikaları saymaya kalktılar. Gerçi bunların hesapları 300 fabrikayı saymaya yetmeyeceği için onu bile doğru dürüst beceremediler.” dedi.

 

İŞLERİ ZORLAŞACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, o tarihten bu yana yapımı tamamlanan fabrikaların açılışını yaptıklarını ifade ederek “Organize Sanayi Başkanı Cengiz Bey’den rica ediyorum, kendisi, Gaziantep’e gelip bu fabrikaları saymaya çalışacaklara yardımcı olsun. Çünkü şehirdeki bin 200 fabrika arasında bu yeni eserleri bulmakta zorluk çekebilirler. Gerçi 6’ncı organize faaliyete geçip de fabrika sayısı 2 bine dayanınca bunların işleri iyice zorlaşacak. Artık o kadarına da katlanacaklar.” diye konuştu.

GÖRMEYEN GÖZLERE İNAT

Açılışa katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tören sonrası fabrikalarda incelemelerde bulundu, ardından da sosyal medya hesabından “Görmeyen gözlere inat dün Gaziantep’te Sn. Cumhurbaşkanımızla 70 fabrikanın daha açılışını gerçekleştirdik.16 milyar liralık yatırım, 8 bin istihdam… Binlerce km uzakta değil; Ny ve Londra hamburgerinin yanına bile yanaşamayacağı gastronomi kenti Antep’te @kilicdarogluk” paylaşımını yaptı. Bakan Varank paylaşımında resmi açılışı gerçekleştirilen fabrikaların görüntülerine yer verdi. Fabrikalar için ne kadar yatırım yapıldığı ve kaç kişinin buralarda istihdam edildiği ne rakamlarla yansıttı.

Resmi açılışı gerçekleştirilen fabrikaların yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmeler şöyle:

YÜZDE 90’I İHRACATA: (Empera Halı Mali İşler Direktörü İsmail Tekbaş) Kaplan Kardeşler Şirketler Grubu bünyesinde 6 yıldır faaliyet yürütmekteyiz. 2 yıl önce yaklaşık 1 milyar 150 milyon TL civarında bir yatırım yaptık. 650 yeni istihdam sağladık. Burada devletin hem nakit hem de gayri nakdi teşviklerinden doğrudan faydalandık. Bu 650 işçinin yüzde 20’si kadın olarak istihdam etmekteyiz. İhracatçı bir firmayız. Yüzde 90 ihracata çalışıyoruz ve bu ihracatımızın yüzde 85’i de Amerika’ya. Her yıl İstanbul Sanayi Odası araştırması kapsamında ilk 500’de yer almaktayız hem de Türkiye’nin en büyük bin ihracatçısı içerisinde yer almaktayız. Yatırımı yaparken yüzde 35 devletin sağladığı uzun vadeli ivme kredisinden faydalandık. İstihdam kredisinden faydalandık. Burada doğrudan yatırım yapmamız noktasında devletin çok ciddi bize katkısı oldu.

DEVLETİ YANIMIZDA HİSSEDİYORUZ: (Alka Valentis Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaplan) Halı ve polyester üretimi yapmaktayız. Bu fabrikaya 2 yıl önce başladık. Şu anda da inşaatımız devam ediyor, üretim yapmaya da başladık. 1 milyar 300 milyon TL’lik bir yatırım yapmış bulunmaktayız ve buna ilave olaraktan 360 milyon TL’lik yatırım yapmayı planlıyoruz. Toplam 550 kişiye istihdam sağlıyoruz. Tabii biz devletten sürekli olaraktan farklı farklı bölümlerden teşvikler alıyoruz. Bu yatırımları yaparken devleti yanımızda hissediyoruz.

HEM ÜLKEMİZ HEM DEVLETİMİZ BÜYÜYOR: (Altunkaya Şirketler Grubu’ndan Mesut Altunkaya) Burada yüzeysiz kumaş üretimi yapmaktayız. 750 milyon TL civarında bir yatırım yaptık. Yılda ortalama 9-10 bin ton arası bir üretim gerçekleştiriyoruz. 94 çalışanımız var, bunların 10’u kadın. Şu anda 50 dönüm üzerine kurulu bir alanımız var. 2021 yılında inşaata başladık. 2022 Şubat ayı içinde faaliyete başladık. Devletimizin verdiği destek ve teşviklerden dolayı yatırım yapmaya devam ediyoruz. Devletin o sıcaklığını yanımızda hissediyoruz. Devletimize verdiği destekle biz de istihdama yardımcı oluyoruz, insanlara çalıştırıyoruz. Hem ülkemiz hem devletimiz bu şekilde büyüyor.

SANAYİCİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT: (Metapanel Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Eyüp Yıldız) Şirketimiz 12 yıllık bir firma. 20 bin metrekare alan üzerinde kurulan firmamız 14 bini kapalı olmak üzere şu anda aşağı yukarı 70 kişiye istihdam sağlıyoruz. 100 milyon TL’ye yakın bir yatırım bedeli var. 2021 yılında buraya başladık, 2022 yılında da üretime geçtik. Bazı teşviklerden yaralandık. KDV’den olsun, diğer ürünlerden olsun üretimden satışa kadar maliyetlere yansıyan şeylerdir tabii ki yani bunlar üreticiler için, sanayiciler için büyük fırsattır.

DEVLET OLMAZSA ZOR: (Omega Nonwoven Yönetim Kurulu Üyesi İlker Akın Subaşı) İnşaata 2021 yılında başladık. 400 milyon TL’lik tesisimizde Nisan 2022’de üretime başladık. 40 bin metrekareye yakın, 29 bin metrekaresi kapalı. 60 kişiye yakın istihdamımız var. Bu, gelecek zamanlarda da artacak. Yatırım teşvik belgesi aldık. Devletimizin yatırım teşvik için bazı teşvikleri var. Onlardan faydalandık. Yani devletimizin bu teşvikleri olmazsa bu tesisler çok zor kurulur.

YATIRIMLAR DEVAM EDECEK:(Özkaplan Halı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Kaplan) Bir yıl önce 3’üncü bir tesisi kurma programı yaptık. Yaklaşık 550 milyon TL yatırım yaptık. Yatırımlarımız devam edecek. ÖzkaplanHalı olarak bin kişinin üzerinde istihdam sağlıyoruz. Zaten teşvikleri aldığımız için bu yatırımları yapıyoruz. Devletimiz bize KDV istisnası veriyor, işçi istisnası veriyor, işçi yardımları veriyor.

 

DEVLET DESTEĞİYLE DEVAM:(Balat Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aykut Erkent) 2022’nin Martayında da faaliyete başladık. Dördüncü organize sanayi bölgesinde 180 kişiyi istihdam ederken yeni yaptığımız yatırımla beraber 350 kişilik istihdama ulaştık. Toplamda 250 milyon TL’lik bir yatırım yapmış olduk. 6 aydan beridir beşinci organizedeki bu yerimizde üretim yapmaktayız. Dokuma halısı üzerinde çalışıyoruz. Polipropilen iplik üretimi yapıyoruz. Yatırımı yaparken devlet desteğini hissediyoruz. Yatırımlarımıza da devlet desteğiyle beraber devam etmek istiyoruz.

 

OLMAZSA ZORLANIRIZ:(AlisaPlastik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Cem) Plastik, levha ve sızdırmaz kap üretimi yapmaktayız. 2022 Haziran’dan bu yana faaliyete geçtik. Yaklaşık 30 kişiyi istihdam etmekteyiz. İlerleyen süreçte üretim adetimiz de fazlalaşacak. Yatırım tutarımız toplamda 111 milyon TL. Tabii bu tür destekler olmasa biraz biz zorlanırız. Bu yatırım, teşvikler bize çok yardımı oluyor, kurulum aşamasında. Biz yani her türlü desteği aldık, çok da faydasını gördük.

 

YAVAŞ YAVAŞ ÖDÜYÜRUZ: (YılmazkarGrup Kozmetik Sahibi Harun Yılmazkar) Üçüncü ay itibariyle üretim tesisimizi kurduk, ıslak mendil grubu olarak. Firmamız 75 milyon TL değerinde yatırım faaliyetimiz var. Yaklaşık şu an 40 civarı personelimiz var. Yılsonuna kadar 60’a tamamlayacağız. Hem üretimle alakalı teşvik aldık hem de inşaatla alakalı teşvik aldık. Bir anda bu paraların bizden çıkması çok zor. Devletin vermiş olduğu teşviklerle biraz daha kolaylaşıyor, işimiz. Yavaş yavaş ödemiş oluyoruz. Bu sırada da işlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz, bizim için tabii ki çok büyük destek.

DESTEKLERİ TAKİP EDİYORUZ:(Argeteks Ambalaj Kimya Sahibi Yılmaz Yardım) 2008 yılında kurduk, sıfır sermaye ile aşama aşama bugünlere geldik. Şu anda Gaziantep beşinci organize sanayi bölgesinde 10 bin metrekarelik bir alana sahibiz. Bunun 4 bin metrekaresini kapattık. Yatırım miktarımız 13 milyon TL. 15 milyon gibi önümüzdeki yıl için tekrar bir yatırım planlamaktayız. Teşviklerden faydalandık. Yeni yapacağımız işte de yine teşviklerden faydalanacağız. İpekyolu Kalkınma Ajansı veya KOSGEB destekli projeleri takip ediyoruz. Sıfır sermayeli kurduğunuz şirketin bugünlere gelmesinde devlet desteklerinin ve bankalarının ciddi faydasını gördük.

 

TEŞVİKLER BİZİ RAHATLATTI:(EkonetTekstil Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Gülyuva) Firmamız 2003 yılından beri faaliyette. Yeni fabrikamız Mayıs 2022 itibariyle devreye girdi. Burası 53 dönüm, kapalısı yaklaşık 38 bin metrekare. Yeni fabrikamız, 279 milyon TL yatırım bedelle kuruldu. 472 çalışanımız var fakat yeni yatırımla birlikte bunun 600’e çıkmasını öngörmekteyiz. Yeni bir yatırım olarak güneş enerjisi, çatı ve GES yatırımımız oldu. Öngördüğümüz yatırım bedeli 50 milyon TL, bu iki yatırım için de devlet desteğinden faydalandık, teşvikaldık. Önümüzü açan teşvikler bunlar, rahatlatan teşvikler. Daha rahat yatırım yapmamızı ve büyümemizi sağlayan teşvikler. Türkiye ekonomisine bölgeye kesinlikle katkısı olan teşvikler.

 

HAM MADDELERİMİZ YERLİ:(Kunt Silah Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Eyüp Kunt) Şu anda bir buçuk yıldır faaliyette olduğumuz 93 milyon TL’lik bir yatırımla 5’nci OSB’de ihracat gerçekleştiriyoruz. Ham maddelerimiz, bütün alaşımlar, mekanik aksamlar hepsi yüzde 100 yerlilik içermektedir. Geçen yılki 93 milyon TL’lik yatırımın üzerine ilave olarak, bu yıl 100 milyon TL yatırım yapmayı hedefliyoruz. Şu anda mevcut 23 kişilik personelimizle alt yüklenici ile birlikte 150 kişiye istihdam sağlıyoruz.

 

KANITLI ÖRNEĞİYİZ:(Ay-Kü İplik Sahibi İbrahim Külekçi) Gaziantep OSB’de yeni kurduğumuz boyahane ve iplik tesisinde üretim ve faaliyet göstermekteyiz. 2021 yılının başında inşaata başladık. 9’uncu ayda üretimimiz faaliyete geçti. Şu anda mevcut fabrikamız 20 bin metrekare arazi üzerine kurulmuş, 15 bin 800 metrekare kapalı alanımız bulunmakta. Şu anda 200’e yakın çalışanımız var. Yatırımın maliyeti 240 milyon TL’yi buldu. Yani bu süreçte paraya ulaşmak zor ama Allah devletimize zeval vermesin. Paraya ulaşımda çok zorluk çekmedik. Bu süreçte devletimizin devlet bankaları yoluyla bize sağladığı kredilerden faydalandık. Devlet gerçekten yatırım yapan, güvenliği insanların arkasında duruyor. Biz bunun kanıtlı örneğiyiz.



seers cmp badge