“Tersane İstanbul, İstanbul’u çok farklı konuma taşıyacak bir projedir”
Tersane İstanbul Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tersane İstanbul Projesi, şehrimizin medarı iftiharı olarak İstanbul’u çok farklı bir konuma taşıyacak bir projedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tersane İstanbul Temel Atma Töreni’ne katıldı. Beyoğlu Camiikebir’de gerçekleşen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.
“UZUN BİR MÜCADELENİN ARDINDAN BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında törenin yapıldığı mekânın kendisini için heyecan verici olduğunu belirterek, “Zira bu mekânda Camialtı’nda altı yıl futbol oynadım. O zaman gençliğimin en önemli yılları burada geçti. Tabii, buradan Binali Bey de geçti. Şamil Bey de geçti. Demek ki buranın bir tılsımı var ve buradan geçenler de bir yerlere ulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye, İstanbul ve Haliç için tarihî bir temel atma törenini gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, engellemeler, sabotajlar ve provokasyonlara rağmen, uzun bir mücadelenin ardından bir hayali gerçekleştirdiklerini söyledi.
“Tersane İstanbul Projesi şehrimizin medarı iftiharı olarak İstanbul’u çok farklı konuma taşıyacak bir projedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 238 bin metrekarelik alanda yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek projenin iki adet 70 yat bağlama kapasiteli yat limanı, toplam bin 200 yatak kapasiteli 5 yıldızlı üç otel ve üç müzeyi barındıracağını anlattı.
Sarıyer’deki Sadberk Hanım Müzesi’nin buraya taşınacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzenin taşınması kararı nedeniyle Koç grubuna teşekkür etti. Proje kapsamındaki bir diğer müzenin de kadın öüzesi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilk kadın müzesinin inşa edileceğini, üçüncü müze olarak da Türk İslam Eserleri Müzesi’nin inşa edileceğini kaydetti.
“PROJE, TÜRKİYE’NİN TURİZM GELİRİNE OLUMLU KATKI YAPACAKTIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje hakkında bilgi vererek ihale bedeli 1 milyar 429 milyon lira olan Tersane İstanbul Projesi’nden devletin sadece kira bedeli olarak toplam 1 milyar 346 milyon dolar artı KDV geliri elde edeceğini, projenin yapım aşamasında 4 bin, tamamlandığında da 15 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacağını sözlerine ekledi.
Tersane İstanbul Projesi’nde tarihî ve tescilli yapılarla ilgili sürecin de büyük bir hassasiyetle yürütüldüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Proje, İstanbul’umuzun marka değerini artırmakla kalmayacak. İnşallah Türkiye’nin turizm gelirine de olumlu katkı yapacaktır. Böylece Haliç tamamlanınca Avrupa’nın en büyük bilim merkezi olacak, Haliç, bilim merkezinin yanı sıra bölgenin güzelliğine güzellik katacak muhteşem bir esere daha kavuşacaktır” diye konuştu.
“BUGÜN HEP BİRLİKTE ŞAHİTLİK ETTİĞİMİZ ŞU TABLO, TÜRKİYE’DE ESER SİYASETİNİN YENİ BİR ZAFERİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin ihalesi ve yer tahsisinin yaklaşık altı yıl önce yapıldığını hatırlatarak temennilerinin dört yıl içinde projeyi bitirmek olduğunu ancak başını CHP’nin çektiği ve aynı zihniyete mensup odalarının da destek verdiği engellemeler sonucu projeyi fiilen başlatamadıklarını kaydetti.
“CHP İstanbul’a ve diğer illerimize kazandırdığımız her yatırımda olduğu gibi bu projede de soluğu hemen mahkemede aldı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü bunların işi hep engellemek. Nerede hayırlı bir iş var, karşısında CHP’yi görürsünüz. Yalan yanlış bilgilerle, aslı astarı olmayan iddialarla o günden bu güne kadar projeye mani olmak istediler. Gezi olaylarında İstanbul’un duvarlarını ‘Zulüm 1453’te başladı’ sloganlarıyla kirletenler sanki kendi yandaşları değilmiş gibi bize tarih ve medeniyet dersi vermeye kalktılar. İşte şu anda bulunduğumuz mekân İstanbul’un fethinde kadırgaların Haliç’e indiği mekândır. Bakınız nereden nereye. Bir zihniyet neyi iddia ediyor. Biz ise neyi iddia ediyoruz. İşte biz şimdi o ecdadımızın kadırgaları indirdiği bu mahalde hamdolsun Tersane İstanbul’u yeniden inşa ediyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin geldiği aşamayı çok önemli gördüğüne vurgu yaparak, “Bugünkü şu manzara Türkiye’de yegâne varlık gayesi, hizmet, yatırım düşmanlığı olan malum kesime verilmiş esaslı bir derstir. Bugün hep birlikte şahitlik ettiğimiz şu tablo, Türkiye’de eser siyasetinin yeni bir zaferidir” ifadelerini kullandı.
Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı projelerinin de türlü provokasyonlarla engellenmeye çalışıldığını ancak kendilerinin yılmadan, usanmadan yola devam ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi, Harbiye Kongre Merkezi, şehir hastaneleri gibi eserlerin de asparagas haberlerle yıpratılmaya çalışıldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin üniversitelerde başörtüsü serbestisi sağlayan anayasa değişikliği, eğitimdeki 4+4+4 yasası, belediyelerin öğrencilere verdiği burslar ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin inşasına kadar birçok konuda Anayasa Mahkemesine iptal başvurusunda bulunduğunu anımsatarak, “Memleket hayrına ne iş varsa bir yolunu bulup hepsini de sabote etmeye kalktılar. Herkesin ufku denizi kadardır, bunların da ufku kendi sığ dünya görüşlerinin ötesine geçmiyor, geçemiyor” değerlendirmesinde bulundu.
“HALİÇ SUYUNUN YENİLENMESİ VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN ARTMASINI SAĞLADIK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un 1994 yılından önceki hâlinden örnekler vererek Haliç’in kirlilikten kullanılamaz hâle geldiğini, su derinliğinin yer yer 50 santimetrenin altına düştüğünü, pek çok kişinin Haliç’ten umudunu keserek toprakla doldurulup yeşil alan hâline getirme tekliflerinde bulunduklarını anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden başlayarak Haliç’i eski ihtişamlı günlerine döndürmek için çalıştığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Haliç suyunun yenilenmesi ve biyolojik çeşitliliğin artmasını sağladık. Aşama aşama yaptığımız çalışmalarla Haliç yeniden hayat buldu, hamdolsun Haliç temizlendi, eski ihtişamına yeniden kavuştu. Şimdi İzmir’in Körfezine bakın, Körfez maalesef kokudan geçilmiyor. Haliç’in eski hâli neyse, İzmir Körfezi’nin hâli de bu. İşte onun için diyoruz ki, belediyecilik AK Partinin işidir, ki biz İzmir’i de alalım, orayı da pırıl pırıl hâle getirelim istiyoruz” dedi.
“TÜRKİYE’YE KAZANDIRDIĞIMIZ ESERLERLE ASLA YETİNMEDİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şayet biz o malum meslek odalarının baskılarına boğun eğseydik, bugün İstanbul hala 3-Ç, yani çöp, çamur ve çukurla, 3-Y, yani yokluk, yolsuzluk ve yasaklara esir olurdu. Şayet biz CHP’nin eleştirilerine prim verseydik, bugün ülkemiz hâlâ IMF’in kapasında tefecilere el açıyor olacaktı. İşte biz geldiğimizde 23,5 milyar dolar IMF’e borcumuz vardı, ödedik ödedik ödedik, Mayıs 2013 IMF’e olan borcumuzu sıfırladık, artık biz IMF’le hiçbir ilgimiz kalmadı” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı görevi sırasında yatırımları engellemeye çalışan kifayetsizleri hiçbir zaman dikkate almadığının altını çizerek Türkiye’nin ihtiyaçları, milletin talepleri doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli planları yaparak onları hayata geçirdiklerini kaydetti.
“Yaptıklarıyla yetinenler, unutmayın, düş kuramayanlardır. Mevcutla iktifa edenler, geleceğe dair hayalleri ve hedefleri olmayanlardır” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye kazandırdıkları eserlerle asla yetinmediklerini, daha güzel, daha huzurlu, daha yeşil, daha temiz bir İstanbul ve Türkiye için gece gündüz koşturmaya devam ettiklerini söyledi.
“İSTANBUL’DA, BUGÜN ÇÖP GAZINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ELDE EDİLİYOR”
Gerçekleştirilen yatırımlarla Haliç ve İstanbul’un çehresini değiştirdiklerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz sahili dekovil raylı sistem hattını hayata geçireceklerini, Haliç bölgesinde kuş parkı, doğa parkı ve açık hayvanat bahçesi yapacaklarını açıkladı.
Karaköy’den Sünnet Köprüsü’ne kadar uzanan yedi kilometrelik Haliç kıyısında yaya erişimini kolaylaştıran yeni bir düzenleme planladıklarını, proje kapsamında bölgeye yeni yeşil alanlar, teknopark ve 7,5 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu kazandırmayı hedeflediklerinin müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “1994 öncesi sadece iki arıtma tesisi bulunan İstanbul’da, atık sular yüzünden canlıların hayatı tehdit altındaydı. Bugün ise atık sular ileri teknolojiye sahip 84 tesiste park ve bahçelerde kullanılabilecek şekilde arıtılıyor. İstanbul’un atık sularının yüzde 99’unu arıtır hâle getirdik. Şimdi 14 atık su arıtma tesisi daha yapıyoruz, inşallah bunları da önümüzdeki dönemde hizmete alacağız.1994 öncesinde derelerin 48 kilometresi ıslah edilmişken, bugün 513 kilometre dere ıslahına ulaştık. 1994 öncesi sadece vahşi çöp depolama alanları bulunan İstanbul, bugün 18 atık yönetim tesisiyle modern, temiz ve sağlıklı bir metropole dönüştü. Günde 19 bin ton çöpü bertaraf ediyoruz. Organik atıktan inorganik atığa kadar her yıl ortalama 20 bin top kompost gübre üretip tabiattan geleni tekrar tabiata gönderiyoruz. Bir zamanlar çöplerin bile toplanmadığı İstanbul’da, bugün çöp gazından elektrik enerjisi elde ediliyor. Bir yılda toplanan çöplerden 300 bin hanenin yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretiyoruz. Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olacak Kemerburgaz katı atık yakma ve enerji üretim tesisinin yapımına başladık.”
“MİLLETİMİZ DESTEK VERDİĞİ SÜRECE ÜLKEMİZ İÇİN ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un yeşil alanda Avrupa Birliği standartlarına ulaştığını, otopark sorununa kalıcı çözümler bularak modern ve güvenilir otoparklar inşa ettiklerini, toplamda 170 kilometre uzunluğunda metro hatları inşa ettiklerini, devam eden 285 kilometre uzunluğundaki metro hatlarıyla İstanbul’u dünyanın en yaygın ulaşım ağıyla donatmayı hedeflediklerini bildirdi.
Tersane İstanbul’un güçlü markalarla toplumsal bir buluşma noktası olacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle bir adımın atılıyor olması da buraya ayrı bir zenginlik katacaktır. Rabbim güç ve ömür, milletimiz de destek verdiği sürece, ülkemiz için, İstanbul’umuz için çalışmayı sürdüreceğiz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Enerji petrol Medya Ceo -Mehmet Ali Setencioğlu,