Başbakan Yıldırım, Şehircilik Şurası Açılış Töreni’nde konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Şehircilik Şurası”nın açılışına katıldı.
Başbakan Yıldırım burada yaptığı konuşmada Fatih Sultan Mehmet’in, “Hüner bir şehr bünyad etmektir, reaya kalbin abad etmektir.” sözünü hatırlatıp, “Yani asıl marifet, halkın kalbini, ruhunu, benliğini inşa edecek insana huzur verecek şehirler inşa etmektir.” diyerek başladı.
Bunu gerçekleştirme yolunda yeni fikirlerin ve kazanımların ortaya konulması konusunda önemli bir toplantının gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, bir milleti anlamak için şehirlerine bakmanın yeterli olacağını dile getirdi.
Yıldırım, şehrin medeniyet, medeniyetin de şehir olduğunu vurgulayarak, şehirlerin, yaşayan insanların ruh halini de yansıttığını ifade etti.
“Şehir bir kaptır, içinde yaşayanlara kendi şeklini verir.” diyen Yıldırım, Türk milletinin dünyaya nam salan şehirler inşa etmiş büyük medeniyetin mensupları olduğunu bildirdi.
Başbakan Yıldırım, Konya, Bursa, Edirne, İstanbul başta olmak üzere tarihe mal olmuş bütün şehirlerin, insan merkezli kurulduğunu, her sokağın, her caddenin, her taşın insanı yansıtan bir anlayışla şekillendiğine dikkati çekti.
ŞURADAN ÇIKACAK SONUÇLAR BİZE IŞIK TUTACAK
Türkiye’nin şehirlerinin medeniyet bilincinin ve tasavvurunun eseri olarak meydana geldiğini belirten Yıldırım, “Bizim şehirlerimiz, dünyanın her tarafından alimleri, fazilet ve irfan sahibi insanları adeta kendine çekmiş, cezbetmiştir. Bizim yaşadığımız çevreyi ve şehirlerimizi yaşanabilir marka şehirler yapmak gibi tarihi bir sorumluluğumuz var. Bu şuradan çıkacak sonuçlar, bu sorumluluğumuzun yerine getirilmesi yolunda bizlere ışık tutacak.” ifadesini kullandı.
Şehircilik Şurası’nın, yeni yatırım kararlarının belirlenmesinde, kurumların politikalarına karar vermesinde ve stratejik adımların uygulamaya konmasında yol gösterici olacağını vurgulayan Yıldırım, dünyada birçok gelişmiş çevre ve şehircilikle ilgili yeni kavramların, anlayışların oluştuğuna değindi.
Başbakan Yıldırım, bu kavram ve anlayışlara uzak, ilgisiz kalmanın düşünülemeyeceğine değinerek bu kavramlardan en önemlilerinden birinin de kurumsal örgütlenme, yapılanma olduğunu aktardı.
Bu konuda hangi aşamada olunduğunun konuşulması ve tartışılmasına işaret eden Yıldırım, Şehircilik Şurası’nda yeni mevzuat ve şehirleşme düzenlemeleriyle ilgili yeniliklerin, belediyelerin hizmet kapasitelerinin geliştirilmesine ilişkin konuların da ele alınacağını belirtti.
Bilim adamlarının, bürokratların, uzmanların şehirlerdeki sorunların giderilmesi, şehirlerin güzelleştirilmesi için önemli çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını bildiren Yıldırım, 2002’den bu yana Türkiye’nin gerçekleştirdiği bütün adımların altında liderliğiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası, Türk milletinin de büyük desteğinin olduğunu ifade etti.
İstikrarlı yönetim anlayışıyla 15 yılda Türkiye’yi, üç Türkiye yaptıklarına dikkati çeken Yıldırım, ihracatın 4 kat arttırıldığını, mazlum ve mağdurlara kucak açtıklarını belirtti.
ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ MEGA BİR PROJE
Başbakan Yıldırım, Türkiye’ye çağ atlatan dev yatırımları hayata geçirdiklerinin altını çizerek, devletle milletin kenetlendiğini Türkiye’yi büyütmek için çalıştıklarını anlattı.
Büyük projelerinin biri bitmeden diğerine başladıklarını söyleyen Yıldırım, dünya çapındaki projeleri kısa zamanda tamamlayarak vatandaşın hizmetine sunduklarını aktardı.
Çanakkale 1915 Köprüsü’nün otoyollarıyla birlikte ihalesini dün gerçekleştirdiklerini anımsatan Yıldırım, söz konusu yatırımın 10,5 milyar dolar değerinde olduğunu bildirdi.
Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünyada kriz, günden güne derinleşirken Türkiye ardı ardına büyük projelere ya başlıyor ya da hizmete alıyor. İşte Çanakkale 1915 Köprüsü de dünyada herkesin gıptayla izleyeceği mega bir projedir. Projenin en önemli özelliği, dünyada bugüne kadar dikmeler arası açıklığı en fazla olan köprü olmasıdır. 2023 cumhuriyetimizin 100. yılına yetişecek olan köprünün iki kulesi arasındaki açıklık 2023 metre olacaktır. Böylece cumhuriyetimizin 100. yılına, Çanakkale’de bu ülke, bu vatan için canını feda eden, ‘Çanakkale geçilmez’ diye düşmana boğazın sularını dar eden ecdadımıza yakışır bir eseri de kazandırmanın milletçe mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız. Hayırlı, uğurlu, kademli olsun.”
Yıldırım, 18 Mart 2017’de Çanakkale 1915 Köprüsü’ne ilk kazmayı vurmak istediklerini de belirtti.
TÜRKIYE’NİN YARINI, BUGÜNDEN DAHA GÜZEL OLACAK
Büyük projelerin, dev yatırımların geleceğin büyük ve kalkınmış Türkiyesi’nin ayak sesleri olduğunu vurgulayan Yıldırım, 15 yıldır büyümeye devam eden Türkiye’nin, bundan sonra da büyümeye devam edeceğini aktardı.
Başbakan Binali Yıldırım, şunları kaydetti:
“Ülkemiz üzerinde çeşitli hesap yapanların hesapları kursaklarında kalacak, bunu herkes bilmelidir. Türkiye’nin yarını, bugününden daha güzel olacaktır. Bu büyüme sürecinde şehirlerimiz de büyüyor ve gelişiyor. Şehirlerimiz büyüyüp geliştikçe yeni ihtiyaçlarımız da ortaya çıkıyor. Şehirler konusunda üzerimize düşen çok önemli bir sorumluluk olduğunu biliyoruz. Çünkü, biliyoruz ki dünyada artık sadece ülkeler değil, şehirler de birbiriyle yarışır hale geldi. Biz geçmişimizle, kurduğumuz medeniyetlerle, inşa ettiğimiz şehirlerle daima gurur duyan, iftihar eden bir milletiz. Çünkü medeniyetler şehri, medeniyetlerin başkenti İstanbul, Osmanlı’nın başkenti Bursa, peygamberler, sahabeler şehri Diyarbakır, Şanlıurfa bizim, çağları aşan sesiyle dünyayı iyiye ve güzele çağıran Mevlana’nın göz bebeği Konya, Mimar Sinan’ın gözünün nuru Kayseri, Avrupa’ya açılan kapımız Edirne bizim.”
Başbakan Yıldırım, şehirlere her zamankinden daha büyük aşkla hizmet etmenin en büyük sorumluluk olduğunu söyledi.
Ecdat emaneti olan çevre ve şehirlere sahip çıkmanın öncelikli görev olduğunu vurgulayan Yıldırım, şehirleri afet ve deprem riskinden kurtaracak, daha güvenli şekilde yeniden imar edeceklerini ifade etti.
Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:
“Bugün 39 ilimizde 200 bölgeyi, yeniden inşa etmek için ayırdık ve faaliyetlerine başladık. Alçak bölücü terör örgütünün çukur siyasetiyle yakıp yıktığı Güneydoğu’daki yerleşim yerlerimizde 35 bin konutun yapımına başladık, hızla yapımı devam ediyor. Bir yıl içerisinde, eskisinden kat kat daha güzel, bütün ihtiyaçları düşünülmüş bu konutları yapıp Güneydoğu’da vatandaşlarımızın hizmetine vereceğiz. Sur’u eskisinden çok daha güzel bir şekilde, aslına uygun olarak bir cazibe merkezi haline getiriyoruz.”
Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu doğru, standart, kaliteli coğrafi bilginin üretilmesi ve yaygın şekilde paylaşılmasını da hedeflediklerine değinen Yıldırım, yaşanabilir bir çevre için çevre kirliliğine etken olan bütün kirletici faktörleri engelleyeceklerine işaret etti.
ŞEHİRLERİMİZ SADECE BETON YIĞINLARINDAN OLUŞMAYACAK
Ülke genelinde yerel şartlar ile ihtiyaçları gözeterek kentsel, kırsal alanların imarına ilişkin usul ve esasların titizlikle uygulanmasını temin edeceklerini vurgulayan Yıldırım, yerel yönetimlere yol göstererek stratejik planların uygulanmasını takip edeceklerini bildirdi.
Güvenli yapı malzemeleriyle nitelikli, enerji verimliliği yüksek marka şehirler vizyonunu yaygınlaştıracaklarına dikkati çeken Yıldırım, yeşil alanları artıracaklarını da belirtti.
Başbakan Yıldırım, şu görüşlere yer verdi:
“Tarihi dokuyu koruyan, doğal kaynakları kirletmeyen, tarım alanlarını yok etmeyen şehirleşme anlayışına çok daha fazla önem vereceğiz. Şehir, insan içindir. Gençler, büyükler, yaşlılar, engelliler, kadınlar için de şehrin yapısı, dokusu çok ama çok önemlidir. Onun için şehirlerimiz sadece beton yığınlarından oluşmayacak, ayrıca sosyal ihtiyaçların rahatça karşılanacağı mekanlara sahip olacaktır. Dikey mimarı yerine, daha insani, daha sosyal olan yatay mimariyi daha çok tercih ve teşvik edeceğiz.”
Üç ay devam edecek Şehircilik Şurası’nda elde edilecek sonuçların, şehircilik alanında çalışan kurum ve kuruluşlara başvuru kaynağı olacağına değinen Yıldırım, 16 yıl içerisinde sadece TOKİ’nin 670 bin konutu tamamladığını ve hak sahiplerine teslim ettiğine dikkati çekti.
3 MİLYON AĞAÇ TOPRAKLA BULUŞTU
Devam eden 75 bin konutun tamamlanacağını ve sahiplerine teslim edileceğini vurgulayan Yıldırım, böylece toplam 140 milyarlık yatırımı Türkiye’de konut alanında gerçekleştirmiş olduklarını belirtti.
Bundan sonra da işlerinin hem şehircilik hem de çevre alanında devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, “Son 16 yıl içerisinde hükümetlerimiz, yeşil alan miktarını 1,8 milyon hektar düzeyinde artırdı, 3 milyar ağacı toprakla buluşturdu. Yeşillik konusunda çok büyük emeklerimiz oldu.” dedi.
Yıldırım, 1999 Marmara depreminin, riskli konutların yerini daha emniyetli, sağlıklı konutların alması gerektiğini öğrettiğini belirtti.
Bu bağlamda 5 milyon yapının deprem riskine karşı yenilenmesine rağmen, halen en az 7 milyon yapı stoğunun yenilenmesine ihtiyaç bulunduğunu aktaran Yıldırım, “Kaba bir hesapla 750 milyarlık bir bütçeden bahsediyoruz. Dolar bazında yaklaşık 200 milyar dolarlık bir bütçeden bahsediyoruz. Gelecek 10-15 yıl içerisinde inşaat sektöründe hayli işimiz olduğunu ifade etmek isterim.” ifadesini kullandı.
Yıldırım, yapılacak bu konutlar ve harcanacak bu bütçenin kendi kaynağını oluşturacak imkana sahip olduğunu dile getirdi.
Kentsel dönüşümün mecburi dönüşüme değil, gönüllü bir dönüşüme tabi tutulacağını anımsatan Yıldırım, vatandaşlara yaşam alanına dönüşmüş yeni mahalleler ve güzel şehirleri yapmak için bu şurada ortaya konulacak fikirleri de ince detaylarına kadar değerlendireceklerini belirtti.
ÖRNEK BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ
Başbakan Binali Yıldırım, bölücü terör örgütünün geçen aylarda çukur siyasetiyle ilçeleri, illeri işgal, binaları tarumar ederek, perişan ettikleri alanların yapımını süratle gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Sur’un, Diyarbakır’ın tarihinin, kültürünün ortaya çıktığı, cazibe ve turizm özelliği olan önemli bir merkez olduğunu belirten Yıldırım, bu nedenle önce Sur’dan başladıklarını, örnek bir çalışma yaptıklarını bildirdi.
Yıldırım, Sur’un tarihi dokusunu bütün ihtişamıyla yeniden ortaya çıkardıklarını, diğer yandan da burada mağdur olan esnafın, vatandaşların ihtiyaçlarını giderdiklerini kaydetti.
Türkiye olarak zengin şehircilik mirasına yakışan güzel bir eseri tamamlamış olacaklarını belirten Yıldırım, milli Şehircilik Şurası’na katkı sağlayacak paydaşlara teşekkür etti.